Cukinia – niedoceniany przysmak

To lekkostrawne warzywo powinno jak najczęściej pojawiać się w dziecięcej diecie. Cukinia jest łatwa i szybka do przyrządzenia, więc nieco starsze pociechy świetnie sobie z nią poradzą. Dużą frajdę małym pomocnikom może sprawić choćby ścieranie warzyw na tarce.

To warto wiedzieć o cukinii

  • Cukinia jest niskokaloryczna (100 g warzywa zawiera zaledwie 16 kcal) i zawiera sporo błonnika, dlatego sprawdza się w dietach odchudzających. Doskonale poprawia trawienie.
  • We Włoszech przysmakiem są również kwiaty cukinii, które także w Polsce można dostać aż do jesieni. Wystarczy krótko podsmażyć je w delikatnym cieście, np. naleśnikowym.
  • Z cukinii można przyrządzić bardzo smaczne spaghetti. Należy pokroić ją w cienkie paski za pomocą specjalnej spiralnej tarki (tzw. spiralizera), a następnie smażyć lub gotować ok. 3 minut.
  • Cukinia, to doskonała przekąska na wegetariański grill. Warzywo kroimy w plastry lub wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i grillujemy aż zmięknie.
  • Aby cukinia jak najdłużej zachowała świeżość, należy przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 6-8°C.